21 de març, 2009

Millorar la convivència i trencar prejudicis, objectius de la Federació d’Associacions de Veïns

Sabadellenques i sabadellencs, de procedències diverses, es preparen aquests dies per esdevenir un grup de treball en favor de la integració de tothom en la nostra societat multicultural
Des del 16 de febrer i fins a final d’aquest mes, unes quinze persones de Sabadell, realitzen un curs, organitzat des de la Federació d’Associacions de Veïns, amb la finalitat de crear un o diversos Grups d’Interacció Multicultural (GIM) a la ciutat. El professor de la Universitat de Barcelona, Xavier Torrens, actua com a coordinador d’aquest grup de voluntàries i voluntaris per tal que ens els propers mesos comencin a organitzar activitats als seus corresponents barri

Es tracta d’un curs pràctic en què cada dilluns els participants aprenen com organitzar actes, com cinefòrums, cicles de xerrades, tallers, programes radiofònics… tot sota criteris de respecte de la realitat multicultural de la nostra societat i d’integració de la immigració.


Ja fa uns anys, des del 2004, que la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) impulsa la creació de Grups d’Interacció Multicultural (GIM) a diverses poblacions. A Sabadell, l’any 2007, es va dur a terme un curs, gestionat per la FAV, que, en aquesta linia, organitzava la CONFAVC, el curs de Gestió multicultural i intervenció en immigració. Arrel d’això, des de la FAV, va decidir impulsar-se la posada en marxa d’un GIM a la ciutat de Sabadell.
Els GIM són equips de treball basats en el concepte de multiculturalisme. Es tracta d’un grup voluntari i la procedència diversa dels seus membres és indispensabble. Ha de ser format per nous veïns i veïns autòctons. Treballen en xarxa amb les entitats veïnals i altres associacions ciutadanes, o des d’aquestes, desenvolupant activitats de convivència, de sensibilització, per trencar amb els prejudicis i estereotips sobre els immigrants.

Tal com assenyala l’Observatori de la Immigració de Sabadell (OIS), la ciutat ha rebut població d’orígen estranger de forma creixent en els últims anys. Actualment els ciutadans de procedència estrangera representen el 13 % del total de Sabadellencs. Trobem persones de fins a 123 nacionalitats d’orígen diferents, principalment provenen de Bolívia, Marroc, Equador i Romania. També trobem nous ciutadans d’orígen xinès, gambià, peruà… El mateix OIS assenyala, arrel d’aquesta realitat, la necessitat de conèixer millor els nous veïns, per donar-hi una atenció adequada, evitar les actituts xenòfoves i reduïr la desigualtat social.

Per ara, des del curs, que es fa cada dilluns al casal Pere IV, s’ha començat a pensar en dur a terme cinefòrums a alguns instituts de secundària, crear espais de conversa, com l’hora del tè, que ja funciona a alguns llocs de la ciutat, alguns cicles de xerrades i unes jornades de festa. Els participants del curs pertanyen a barris com Sol i Padrís, el Centre, Espronceda, les Termes, Can Puiggener… cadascú posarà en marxa actuacions al seu barri, sense deixar de treballar coordinats, a nivell de ciutat.

Que Sabadell és divers és una realitat. La bona convivència és un desig de tots, segur. Iniciatives com aquesta, les que sorgeixen de la inquietud de la ciutadania, són les que poden tenir més força, si s’alimenten. Debatre sobre el valor de la diversitat estaria totalment desfasat i fora de lloc. El que cal és partir de la realitat de l’entorn en què vivim, per construir un futur de convivència, reconeixement mutu i enriquiment cultural.

(aquest escrita ha estat publicat, també, a l'edició de Vilaweb Sabadell d'avui, dissabte 21 de març)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

S'ha de parlar de multiculturalitat o d'interculturalitat? una societat multicultural ja ho som, xo cap on hem d'anar és a la interculturalitat, no?
Aix, quin embolic de paraules! ;)
Això dels GIMs és molt interessant, ja ens aniràs informant!

Anna ha dit...

laura, quina és la intenció de l'article? informar o opinar? crec que barreges gèneres...

Unknown ha dit...

ja... era conscient que feia malament l'article en el sentit que acabava opinant. Vaig ser conscient que no escrivia bé l'article en aquest sentit. vaig comentar-li a l'eudald en enviar-li, del pal, censura-ho si ho creus convenient... però no ho va fer... de totes maneres la responsabilitat és totalment meva... suposo que no ho hauria d'haver fet, com a informadora, però no vaig envitar caure en la temptació d'opinar...

de fet, la intenció en principi era tan sols opinar. i aquesta ha de ser la intenció de cara a futurs articles... haig d'aprendre a separar-me de les coses, i més encara quan formo part del que gener la noticia...

Anna ha dit...

jeje!ja passa...mira't articles d'opinió als diaris i així veus què tenen en comú. És qüestió de pràctica i de llegir molt, no?
un petó de bon dematí!